BLOG

Ταινίες COB LED: τι είναι και πότε πρέπει να τις χρησιμοποιείτε;

Θέλετε να τονίσετε μια γωνιά του δωματίου;

Οι ταινίες LED φημίζονται για την ικανότητά τους να πλαισιώνουν χώρους και να ακολουθούν συγκεκριμένα σχήματα, για να τους δίνουν ιδιαίτερη προβολή.

Στην πραγματικότητα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να μεταμορφώσουν εντελώς έναν χώρο καθώς και να δημιουργήσουν πολύ ελκυστικά εφέ.

Τι είναι η ταινία COB LED;

Μια ταινία LED COB μοιάζει πολύ με την κλασική ταινία, αλλά έχει μια κρίσιμη διαφορά: αποτελείται από πολλά μικρά τσιπ.

Στην πραγματικότητα, το “COB” σημαίνει Chip On Board, που σημαίνει ότι έχει πολλά τσιπ ενσωματωμένα στη ταινία. Συνήθως είναι φώτα LED ομαδοποιημένα και επικαλυμμένα με κίτρινο φώσφορο, ώστε να δίνουν αυτή την αίσθηση ομοιομορφίας χωρίς να είναι ορατές οι «ραφές» των διαφορετικών πηγών φωτός.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα των ταινιών COB LED.

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η χρήση λωρίδων COB LED; Παρόμοια με τις λωρίδες LED, αυτή η μορφή επιτρέπει να υπάρχει συνεχές φως και μια περιβάλλουσα αισθητική στο χώρο όπου χρησιμοποιείται.

Υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουμε να φωτίσουμε μια επιφάνεια όπου ανακλάται το φως. Αν επιλέξουμε μια συμβατική λωρίδα LED, θα δούμε τα σημεία που σημειώνονται στη λωρίδα. Για να αποφευχθεί αυτή η ανομοιομορφία και για να επιτευχθεί ομοιόμορφος φωτισμός του χώρου, συνιστάται η χρήση λωρίδων COB LED, στις οποίες δεν ανιχνεύονται αυτές οι κουκκίδες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των λωρίδων COB LED είναι ότι μπορούν ταυτόχρονα να μειώσουν την κατανάλωση κατά περίπου 30-40%, ή με την ίδια κατανάλωση μπορούν να επιτύχουν φωτεινή απόδοση μεγαλύτερη από 30%.

Επιπλέον, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του συνεχούς φωτός είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο συχνά με διαφανή ανακλαστήρα (transparent diffusers). Οι τυπικές ταινίες LED, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούνται συνήθως με ανακλαστήρα οπαλίνας (opal diffusers) για την αποφυγή σημαδιών.

Συνοπτικά, αυτές είναι οι κύριες διαφορές σε σύγκριση με άλλους τύπους φωτός:

  • Συνεχής γραμμή LED.
  • Συνήθως έχουν χαμηλότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη απόδοση φωτός.
  • Η ωφέλιμη ζωή τους είναι μεγαλύτερη.
  • Είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς δεν περιέχουν υδράργυρο.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο συχνά με διαφανή ανακλαστήρα (transparent diffusers).Από την άλλη πλευρά, το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι καθώς αποτελείται από περισσότερα μικρά τσιπ ανά μέτρο, το κόστος του τείνει να είναι υψηλότερο. Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε εάν θέλετε να επιτύχετε μια εντελώς περιβάλλουσα ατμόσφαιρα, σε περίπτωση που εργάζεστε με ανακλαστικές επιφάνειες.
Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις ταινίες LED COB.

Σε αυτό το σημείο, είμαστε σίγουροι ότι έχετε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις ταινίες COB LED, για να ολοκληρώσετε την αξιολόγηση εάν είναι η καλύτερη επιλογή για το έργο σας. Ας τους απαντήσουμε!

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν μια ταινία LED COB είναι καλής ποιότητας;

Θα πρέπει να εξετάσετε τρία βασικά χαρακτηριστικά:

  • Το πάχος της ταινίας. Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο στρώσεις, και κατά προτίμηση τρεις. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα έχει περισσότερο χαλκό και ότι δεν θα υπερθερμανθεί.
  • Στην ταινία. Για να βεβαιωθείτε ότι θα είναι καλά στερεωμένη και ότι δεν θα σπάσει κατά την κρούση, θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι αναγνωρισμένης μάρκας και ποιότητας.
  • Η ποιότητα των τσιπ. Θα πρέπει επίσης να είναι πλήρως επικαλυμμένα και σε καλή κατάσταση.

Πόση ισχύς καταναλώνει μια ταινία LED COB;

Για να μάθετε πόση ισχύς καταναλώνει, θα πρέπει να εξετάσετε τη δύναμή της W/m. Το γεγονός ότι είναι COB δεν θα επηρεάσει την κατανάλωσή του.

Πώς μπορώ να την εγκαταστήσω;

Οι ταινίες COB LED είναι συνήθως πιο ευαίσθητες, καθώς περιέχουν μεγάλο αριθμό μικρών τσιπ. Για το λόγο αυτό, σας συνιστούμε να γίνει εγκατάσταση από εξειδικευμένο επαγγελματία που συνηθίζει να τις χειρίζεται με προσοχή.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής των ταινιών COB LED;

Και πάλι, θα εξαρτηθεί από την ποιότητα της ταινίας… Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα φώτα LED έχουν γενικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην πραγματικότητα, οι ταινίες μας έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 40.000 ώρες (και μετά από αυτό το διάστημα, εξακολουθούν να διατηρούν το 80% της φωτεινότητάς τους).

Όπως μπορείτε να δείτε, οι ταινίες COB LED είναι ιδανικές για σχολαστικούς επαγγελματίες που θέλουν να επιδιώξουν μια περιβάλλουσα ατμόσφαιρα, χωρίς να θυσιάσουν τον συνδυασμό ανακλαστικών υλικών.

Στην Zambelis Lights και ALPHABET by Zambelis μπορείτε να βρείτε διάφορες προτάσεις για να ενσωματώσετε στο έργο σας, από τις οποίες θα θέλαμε να επισημάνουμε τις ταινίες Tunable White, με τις οποίες μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία και την ένταση του χρώματος.

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή, ειδικά για χώρους αναψυχής και επαγγελματικούς χώρους, είναι οι ταινίες RGB, με τις οποίες μπορείτε να παίξετε με διάφορα χρώματα.

Σε αυτό το άρθρο εξετάσαμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις. Αν έχετε αναπάντητα ερωτήσεις, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε με την επιλογή σας! Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.